Motorna ulja broj 1 u Japanu

Etno vikend Vajati

SHOPGROUP organizovao je vikend druženje za svoje klijente u etno selu Vajati, nadomak Guče. Ovom pozivu odazvalo se tridesetak servisera i trgovaca autodelovima spremnih da pobegnu od svojih svakodnevnih obaveza. Plan vikenda predložio je domaćin Vlada, a mi smo se potrudili da ga sprovedemo.

Domaćin reče…

(plan za petak, 03.09.2010.)
Po satnici se da zaključiti da ne dolazite svi u isto ili približno isto vreme. 
Kako ko bude stizao biće smeštan u sobu, a potom poslužen kafom i rakijicom ili nekim drugim osveženjem po želji. Dok gosti pijuckaju svoje piće biće ukratko upoznati sa Vajatima i okolinom.
Vruća lepinja, proja, domaća teleća čorba, salata, neki parčić pršute, čvaraka, sira, kajmaka, ajvara je naš predlog za ručak ili užinu, zavisi kako ko bude pristizao. Ukoliko gosti imaju neku posebnu želju vezanu za meni, a mi budemo u mogućnosti da im izađemo u susret, vrlo rado ćemo to učiniti.
Za večeru pored već pobrojanog kao glavno jelo preporučuje se Hajdučki ćevap. Ukoliko je nekome za večeru ovo jaka hrana, mleko zadrobljeno projom će mu sigurno odgovarati. Za dezert pita sa mešanim voćem, nadam se da će zadovoljiti Vaš ukus (kupina, borovnica, jagoda, višnja).
Vreme za “laku noć”, procenite sami.

(plan za subotu, 04.09.2010.)
Doručak počinje u 8.00h i traje 1h i 30 min.
Dok gosti budu posluženi (slatko, kafa, rakijica), ispržićemo malo uštipaka, spremiti kačamak i servirati ostalo tako da svaki gost dobije što topliji doručak.
Potom na posao, prezentacija počinje u 09.30h.
U 11.00h idemo do Ovčar Banje koja je od Vajata udaljena 35 km (oko 50min vožnje). Na putu za Banju prolazimo kroz sela Donja Kravarica, Lis, Puhovo, Krstac, Đerac, pored varošice Lučani i na magistralu se uključujemo na Kratovskoj steni (tunel ispred Požege). U Ovčar Banju stižemo u 11.50h pred restoran Dom, odakle nam je za 12.00h zakazana vožnja splavom do manastira Nikolje.
U toku vožnje splavom koja traje 20 min vodič će ispričati istorijat Banje i okolnih manastira. Po pristajanju splava, proveli bi 30-40min u obilasku manastira. 
Zatim povratak splavom, na ručak.
Ručak je u restoranu na obali reke Morave. Pastrmka, riblja čorba, salata, dezert. Za one koji nisu ljubitelji ribe može se pripremiti i druga hrana.
Ručak bi počeo oko 13.30. Ukoliko ispoštujemo okvirno postavljenu satnicu, dalje bi pošli u obilazak manastira Blagoveštenje. Kilometar bi se prevezli autobusom, a 500-600m bi išli peške do manastira. U manastiru se zadržavamo oko 30min, otprilike do15.15h. Povratak u Vajate je oko16.15h.
Raspoloživo vreme do večere provešćemo u odmoru, sportskim aktivnostima, ili radno ako želite da se uključite u pripremu večere. 
“Večera” će početi da se vrti na ražnju malo pre našeg dolaska sa izleta. U pekaru ćemo negde oko18.30h ubaciti jednu pržulju krompira isečenog malo krupnije a potom dodati i malo dimljene slaninice da mu pokvarimo ukus.
Nadam se da ovako spremljen vruć krompir, sir, kajmak, vruća jaga i hladno piće po želji neće pokvariti Vaše raspoloženje.
Večera počinje u 19.30h, a potom muzika i druženje.

(plan za nedelju, 05.09.2010.)
Doručak: pite sa sirom, zeljem, koprivama, mleko, jogurt… 
Predlažem da poranite na doručak, pošto se pite peku za 08.00h (da se previše ne ohlade)

Završetak etno vikenda, sledi ispraćaj gostiju.